Kdo má 10 miliard přehrání na YouTube, co nového na Instagramu a další socialnews

Kylie Jenner, první žena s více než 300 mil. followerů na Instagramu
Americká podnikatelka, influencerka a modelka tak zároveň vystřídala v žebříčku nejsledovanějších účtů Leo Messiho na 3. místě. První zůstává oficiální profil Instagramu, druhý je Cristiano Ronaldo s 390 miliony.

Photo by Frazer Harrison

Meta představila nové centrum pro ochranu soukromí
Některým uživatelům v USA se zpřístupnilo nové Privacy Center, které společnost Meta (dříve Facebook) testuje napříč platformami. Cílem je zpřehlednit informace o ochraně osobních údajů a soustředit je na jedno místo.

credit: Meta

Meta zařízla svou experimentální video seznamku
Aplikace Sparked byla v testovacím režimu od dubna minulého roku, zásadní oblibu však nezískala. Appka fungovala na principu krátkých video schůzek v předem naplánovaném čase s uživateli z okolí.

Baby Shark (tu tů du du tu du) překročil 10 miliard zhlédnutí
V žebříčku YouTube drží druhé místo Despacito se 7,7 miliardami, třetí je další dětská písnička Johny Johny Yes Papa (6,1 miliardy).

V Nigérii po 7 měsících funguje Twitter
Vláda Nigérie povolila o půlnoci 13. ledna společnosti Twitter obnovit provoz v nejlidnatější zemi Afriky. Předchozí zákaz byl reakcí na smazání tweetu prezidenta Buhariho. Odvolání zákazu bylo podmíněno splněním vládních podmínek, např. otevřením kanceláře Twitteru v Nigérii.

Instagram stále testuje nové funkce
Několik nových funkcí zkouší Instagram v těchto týdnech s malou skupinou uživatelů. Tou první je možnost odeslat like ve Stories, který vidí jen autor storíčka. Lajky mají sloužit tvůrcům jako další zpětná vazba.
Druhou novinkou je možnost nastavit si status na 24 hodin. Na výběr jsou témata jako Working, Happy, At the gym a další, která se na den objeví jako emoji a text pod vaším jménem.
Třetí testovanou funkcí je možnost přeskládání fotek na profilu dle libosti. Pomocí Edit Grid si poskládáte fotografie v pořadí, jaké budete chtít, bez ohledu na to, kdy byly nahrány. Sami tak rozhodnete, co mají návštěvníci vidět jako první.

Instagram také testuje vertikální zobrazení Stories
Horizontální swipování mezi Stories se možná změní na vertikální. Instagram podle tweetu Matta Navarry testuje rozložení obsahu tak, jak ho známe primárně z TikToku.

Instagram spouští dýška u dalších tvůrců
IG Live Badges umožňují poslat tuzér tvůrcům během živého vysílání. Funkce, kterou v minulém roce Instagram testoval s několika uživateli, by teď měla být automaticky dostupná všem tvůrcům ve vybraných zemích (ČR mezi nimi zatím není).

TikTok testuje funkci automatického follow
Rozšířit počet followerů pomůže tvůrcům na TikToku nová funkce, která je nyní v testovacím režimu. Vybraní uživatelé mohou pozvat své kontakty přes jiné aplikace (např. Messenger), po kliknutí na odkaz nejen zhlédnou video, ale zároveň se začnou vzájemně sledovat.

TikTok invite to watch
credit: SocialMediaToday.com