Nejlepší seriály a filmy na Netflix 2020

Už opravdu nevíte, na co se na Netflixu dívat, a doporučuje se vám pořád to samé? Známe to, a tak jsme dali týmově hlavy dohromady a přinášíme 20 tipů, co si na Netflixu pustit. Věříme, že alespoň něco z toho jste ještě neviděli!

Seriály

Poslední představení / The Last Dance (96 %)

Na vrcholu našeho žebříčku stojí dokumentární seriál o basketbalové hvězdě Michaelu Jordanovi. Ten v každém dílu otevírá tajné komnaty svého života a otevřeně vypráví o sobě i o své kariéře. Seriál je o to zajímavější, že obsahuje dosud nepublikované záběry z Michaelovy poslední sezóny v NBA.

F1: Touha po vítězství /  Formula 1: Drive to Survive (94 %)

Milujete formule a rychlou jízdu? Nahlédněte prostřednictvím dokumentárního seriálu do zákulisí závodů a sledujte sezónu nelítostných klání Formule 1, kde řidiči, manažeři i majitelé týmů jedou na plný plyn – na dráze i mimo ni. Každý díl je nabitý emocemi a je věnován konkrétnímu týmu, jezdci či příběhu.

Mercedes a Ferrari se odmítly podílet na vzniku seriálu společně.  V první sérii je tak neuvidíte. Do druhé řady mapující sezónu 2019 už se ale připojily i oba tyto přední týmy.

Dámský gambit / Queen´s Gambit (91 %)

Po zkouknutí tohoto seriálu oprášíte starý šachový set! Děj vás přenese do Ameriky 50. a 60. let, kde se odehrává příběh talentované dívky, která to v životě neměla lehké a dostala se do sirotčince – kde se naučila hrát výtečně šachy.

Díky své cílevědomosti se dostane na světová mistrovství a rozseká i největší světové šachové hvězdy. Na ČSFD se seriál během tří týdnů dostal do top dvacítky. A zaslouženě!

Gangy z Birminghamu / Peaky Blinders (91 %)

Nechte se přenést do britského Birminghamu 20. let minulého století, kde rodina Shelbyových založí obávaný gang zvaný Peaky Blinders pojmenovaný podle žiletek, které tito mafiáni nosí na svých baretech. Blindeři si vydělávají peníze sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. Seriál ukazuje krutou a krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.

Černé zrcadlo / Black Mirror (88 %)

Jak to bude vypadat, až nás sociální sítě zcela pohltí a naše životy budou ovládat technologie a virtuální realita? I to vám ukáže seriál Black Mirror, který je sbírkou na sebe nenavazujících dílů.

Každý povídka řeší jiné téma z blízké budoucnosti – tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Témata jsou hodně k zamyšlení a věřte, že po zhlédnutí některých dílů budete mít chuť zahodit mobil a počítač a zmizet někde v přírodě…

Dark (84 %)

I Němci umí, a dokazuje to temný seriál Dark, který vás vezme do poklidného německého městečka, ve kterém se již roky nestalo nic zajímavého. Pak ale najednou zmizí jedno z místních dětí. Udělal to můj soused? Nebo místní prodavač? Lidé se začínají obviňovat navzájem a situace se ještě zdramatizuje, když si jeden z obyvatel všimne souvislostí s podobným zmizení před 30 lety.

Vis a vis (84 %)

Španělský dramatický seriál vám přiblíží život Macareny Ferreiro, která je obviněna z podvodu, jenž spáchala z lásky ke svému šéfovi. Svůj trest si má odsedět ve vězení Cruz del Sur, kde však vládnou pravidla zcela odlišná od běžného světa. Aby Macarena přežila, musí se místním pořádkům rychle přizpůsobit. Zároveň však bojuje za své propuštění, protože je přesvědčená o tom, že je nevinná.

The Hounting of Hill House (83 %)

Mysteriózno a démoni? Tak to jste tady správně! Tento seriál vypovídá příběh rodiny Craineových, která žila ve starém domě zvaném Hill House. V něm jednoho dne za dost divných okolností zemře matka. Otec okamžitě rodinu odstěhuje jinam a potomkům o podivném úmrtí nechce říct ani slovo. Jenže pak za stejně zvláštních okolností spáchá sebevraždu jedno z dětí a je jasné, že návrat do Hill House je nevyhnutelný, protože všichni chtějí zjistit, co se stalo.

Neuvěřitelná / Unbelievable (82 %)

Psychologické drama s osmi díly natočené podle skutečných událostí vypráví příběh mladé ženy, která byla obviněna ze lži o znásilnění. Na scéně se objevují dvě detektivky, jež vyšetřují sérii podobných útoků. Postupná gradace a překvapivé zvraty vás dostanou!

Hříšnice / The Sinner (81 %)

Idylická rodinka si vyjede na výlet k jezeru. Mladá maminka krájí svému synovi ovoce, a z ničeho nic nožem pobodá mladého kluka, který stál opodál. Proč? Vyšetřovatel se neuspokojí s tím, že viník je jasný – ještě když se žena sama přiznala. Jenže ani ona sama neví, proč to udělala. A tomu se detektiv bude snažit přijít na kloub.

Seriál byl dvakrát nominován na Zlatý glóbus a i hlavní hrdinka Jessica Biel byla díky němu nominována za nejlepší herečku.

Ozark (81 %)

Finanční poradce z Chicaga by chtěl víc peněz, a tak se pustí do riskantního obchodu s drogovým kartelem. Všechno ale nejde podle plánu a zanedlouho je v ohrožení života celá jeho rodina. Nezbývá nic jiného, než vzít zavděk dočasným bydlištěm na plošině Ozark. Ale ani tady strach a nejistota rozhodně nekončí, obzvlášť když je rodinka relativně zhýčkaná a musí se sžít s novou tíživou situací. A taky se všemi, kteří se jim v novém domově připletou do cesty…

Ratchedová / Ratched (73 %)

Přelet nad kukaččím hnízdem, knihu od Kena Keseyho, znáte asi ve filmové podobě s Jackem Nicholsonem. Seriál Ratched je o stejnojmenné postavě zdravotní sestry z této knihy a je to silný psychologický thriller o 16 dílech. Sestřička, která se prezentuje jako dokonalý obraz lidskosti a obětavosti, je ve skutečnosti pěkně temná postava.

Barbaři / Barbarians (72 %)

Máme tu i něco pro milovníky historických seriálů. Barbarians vás vezmou do 9. století n. l., kdy germánští válečníci zastavili rozpínání Římské říše.

Rotten (69 %)

Kde se bere kakao do našich čokolád? Proč planetu zaplavují tisíce a tisíce plastových lahví? A proč je v Americe cukr tak drahá komodita? Do tajů dodavatelů a výrobců potravin vás zahalí dokumentární seriál o 12 dílech. Každý z nich je na jiné téma (avokádo, voda, ořechy apod.) a odhaluje šokující pravdu o tom, kdo stojí za tím, co jíme a pijeme.

Makléři z Hollywoodu / Selling Sunset (62 %)

Selling Sunset je reality show z prostředí realitního trhu v Hollywoodu, kde makléři prodávají honosné vily velmi bohatým klientům. Když se tým realitní kanceláře rozroste o nového člena, drama se začne vyostřovat, protože provize chtějí všichni….

Baví mě sledovat ty luxusní hollywoodské nemovitosti!

Jirka Král

Forensic Files Collection

Užíváte si seriály o odhalování zločinců pomocí moderních technik? Nahlédněte do laboratoří, kde se zkoumají stopy fascinujícími postupy s využitím ultramoderních postupů, a sledujte práci detektivů, kteří vyšetřují mnohdy velmi spletité případy.

Jeden díl dokumentární show Forensic Files má jen 22 minut, a tak vás sledování zabaví třeba během polední pauzy.

Filmy

David Attenborough: Život na naší planetě /  A Life on Our Planet (95 %)

Tento počin by se dal nazvat filmem roku 2020. Žádný jiný snímek totiž asi letos nevyvolal takovou vlnu sdílení. Spousta lidí změnila po zhlédnutí své návyky a chování, nebo se nad nimi aspoň zamyslela. Cestovatel, dokumentarista a vypravěč David Attenborough totiž ukázal, jak naše a předchozí generace zdevastovaly svět, o jaké přírodní krásy přicházíme, a že je nejvyšší čas s tím něco udělat. Tohle vás vtáhne, i když nemáte rádi dokumenty o přírodě!

Dva papežové / The Two Popes (79 %)

Máme rádi filmy inspirované skutečnými událostmi a tento je jedním z nich. Vypráví příběh papeže Benedikta XVI. a budoucího papeže Františka, mezi kterými vzniklo nečekané přátelství. Nejen o něm, ale i o bodovému zlomu, ke kterému došlo v katolické církvi, vypráví tento snímek. Možná je to nejlepší film o dvou povídajících si starcích všech dob, rozhodně je to vynikající film o vině, odpuštění a životním balancování.

Americká vražda: Rodina od vedle / American Murder: The Family Next Door (76 %)

Tento snímek představuje autentické a bezprostřední záběry dokumentující zmizení Američanky Shanann Wattsové a jejích dětí. Uvidíte rodinná videa i záběry z policejních kamer a z vyšetřování. Víte, kdo je vrah, a co zrůdného udělal, ale část viny padá i na oběť. A vrah se stává hlavním aktérem tohoto dokumentu. Je to šokující, je to k zamyšlení.

22 July (72 %)

22. července 2011 zaútočil pravicový extremista Anders Breivik na letní tábor mládeže v Norsku na ostrově Utøya. Zavraždil 77 lidí. Film zachycuje události před katastrofou i během ní a nechá vás nahlédnout i na soudní proces s teroristou. Z děje filmu docela mrazí. Zvlášť, když člověk ví, že se něco takového stalo vcelku nedávno.

Kam dál? Mrkněte na 15 tipů, co si pustit na HBO, nebo si prohlédněte naše doporučení na super podcasty.