Rusko blokuje Instagram, Facebook se zbavuje rámečků a další socialnews

Rusko od pondělí zablokovalo Instagram
Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor oznámil, že od 14. března zakazuje přístup svým 144 milionům obyvatel k síti Instagram. Ta je pro mnoho umělců, podniků i živnostníků klíčovým nástrojem propagace. Zároveň dochází k dalšímu omezování informací plynoucích do Ruska, 80 % ruských uživatelů totiž sleduje účty mimo svou zemi.

Instagram přidává tagy pro tvůrce
Nové možnosti označení umožní tvůrcům dát credits spolupracovníkům přímo ve fotce, a to i s pozicí, kterou v projektu měli. To je příjemný update oproti dřívějšku, kdy bylo možné označit jen uživatelská jména nebo produkty.

Instagram post tag update
credit: Instagram

Instagram smazal z App Store dvě své aplikace
Samostatné aplikace Hyperlapse a Boomerang už na App Storu ani Google Play nenajdete. Instagram je s rozvojem funkcí integrovaných přímo v aplikaci odstranil, stejně jako již dříve aplikaci IGTV.

Facebook ruší tematické rámečky
Vyjadřovali jste své názory skrze rámečky u profilových fotek? Možná to již nebude možné. Facebook totiž (zejména v rámci boji proti antivaxerským skupinám) možnost vytvářet tzv. Profile Frames většině uživatelů od 21. března zruší.

Facebook spouští nové funkce pro správce Skupin
Nové nástroje by měly pomoci udržovat komunity v bezpečí a snížit dezinformace. Admini tak budou například moci automaticky zamítnout příspěvky, které obsahují zavádějící informace ověřené třetími stranami.

Meta spouští kurz digitální bezpečnosti pro novináře
Bezplatný 90minutový online kurz se zaměří na základy digitální bezpečnosti, prevenci online obtěžování, ochranu dat a další témata. Určený je nejen novinářům, ale také ochráncům lidských práv. Více informací najdete zde.

credit: Meta

Twitter testuje lepší popisky k obrázkům
Popisy u obrázků jsou funkce, kterou ocení zejména nevidomí a slabozrací. U Twitteru se na ni čekalo poměrně dlouho, společnost má speciální tým na zlepšení přístupnosti teprve od roku 2020. Nově budou obrázky s popiskem označené tlačítkem „ALT“. Kliknutím na něj se zobrazí popisek a může být přečten například čtečkou obrazovky.