sandberg

Instagram pushuje, Meta přidává, TikTok testuje, Sandbergová končí. A jaké jsou další socialnews?

7 z 10 sociálních sítí používají více ženy než muži
Zpráva organizace Ofcom ukazuje, že (alespoň v Británii) jsou některé sociální sítě populárnější u žen a jiné zase u můžu. Na Pinterestu je tak 66 % uživatelů ženského pohlaví, na TikToku je to 55 % a na Snapchatu 56 %. Žen je mírně více také na Facebooku, YouTube, WhatsAppu a Instagramu. Muži naopak vládnou na Redditu (61 %) a lehkou převahu mají na Twitteru (52 %) a LinkedIn (51 %). Celý report o více než 120 stranách, si můžete pročíst zde.

Credit: Ofcom report

TikTok přidává podporu pro Hootsuite a další nástroje
Tvůrci a social media manažeři mohou jásat. TikTok konečně představil podporu pro několik nástrojů na správu sociálních sítí a ulehčil tak autorům práci s vytvářením, plánováním či vyhodnocováním příspěvků. Vedle Hootsuite se podpory dočkal Brandwatch, Dash Hudson, Emplifi, Khoros, Later, Sprinklr či Sprout Social.

TikTok testuje čistý feed bez rušivých elementů
Někteří uživatelé mají nyní možnost zapnout si čistý feed, který zobrazí videa bez funkčních tlačítek, uživatelských jmen a popisku. Některé screenshoty ukazují dokonce feed bez tlačítek na lajkování a sdílení. To by mohlo mít negativní vliv na dosah a viralitu. Tipujeme, že tento pokus se nakonec do updatu aplikace nedostane.

TikTok Clear Mode Test
credit: Social Media Today

Nové funkce pro Instagram
Sérii updatů pro Reels na FB i Instagramu představila Meta. Jde zejména o funkci Sound Sync pro Reels na Facebooku a také podpora až 90sekundových Reels na Instagramu. Součástí představeného balíčku je také několik nástrojů pro video a zvuk, které mají Reels učinit ještě zábavnějšími a poutavějšími po vzoru TikToku.

credit: Digitrends.com

Instagram zobrazí upozornění o pohřešovaných dětech
Symbolicky na Den dětí představil Instagram funkci, která vám, pokud se nacházíte ve vybrané oblasti, zobrazí upozornění o pohřešovaném dítěti. Notifikace bude obsahovat fotku, popis a další informace, které mohou pomoci k nalezení. Tzv. Amber Alerts budou spuštěny nejprve ve 25 zemích, Česko mezi nimi prozatím není.

credit: Instagram

Instagram pushuje avatary ve Stories
Meta si myslí, že by každý měl mít v online světě svého avatara (kterému bude kupovat speciální skiny a oblečení a utratí tak více peněz). Nejnověji vybízí Instagram uživatele k založení avatara ve Stories, kde pak může přidat reakci na příběh právě pomocí virtuálního alter ega.

Instagram avatar reactions
credit: Social Media Today

Meta přidává do Messengeru novou kartu Hovory
Vlastní záložka s Hovory je reakcí na stále rostoucí využívání audio i video hovorů, kterých se přes Messenger údajně uskuteční přes 300 milionů denně. Karta by se měla objevit v Messengeru dole vedle již existujících záložek Chaty, Lidé, Příběhy.

Calls tab in Messenger app
credit: Meta

Snapchat přináší Sdílené příběhy
Nová funkce by měla usnadnit sdílení zážitků a spolupráci mezi uživateli. Shared Stories umožní přidávat přátele či jiné uživatele, kteří tak příběh uvidí a mohou do něj přispívat. Jako klasické Stories i to sdílené do 24 hodin zmizí.

Sheryl Sandberg, provozní ředitelka společnosti Meta, končí
Jedna z nejdůležitějších osob pracovního i osobního života Marka Zuckerberga odchází ze své funkce COO. Sheryl Sandberg hrála klíčovou roli při rozvoji Facebooku, pomáhala vytvořit profitabilní byznys, najímala klíčové lidi a dle slov samotného Zuckerberga jej „naučila, jak řídit firmu“.

Image of Sheryl Sandberg
credit: Meta