Meta platí 16,5 miliardy, Twitteru unikly e-maily 200 milionů uživatelů a další socialnews

Mosseri naznačil, kam bude směřovat Instagram v 2023

Instagram dosáhl v minulém roce na 2 miliardy aktivních uživatelů měsíčně a zároveň trochu ztratil svoji tvář. Velká část funkcí je totiž nepůvodních a převzatých nejčastěji z TikToku. Podle šéfa Adama Mosseriho jsou prioritami pro příští rok tyto body: 1) Inspirovat lidi, aby byli kreativní, 2) Pomáhat jim objevovat věci, které mají rádi, 3) Podporovat spojení mezi lidmi.

Twitteru unikly e-maily 211,5 milionu uživatelů
Po více než roce vyšlo najevo, že Twitter přes chybu v API umožnil útočníkům stáhnout e-maily 211 524 284 účtů. Přes 59 GB dat bylo k dispozici na prodej na hackerských fórech za 50 Kč. Twitter chybu opravil v lednu 2021, jde tak o data do prosince stejného roku. Zda byl váš e-mail zasažen, si můžete zkontrolovat na webu Have I Been Pwned

Mastodon na konci roku dál nabíral uživatele Twitteru
Sociální síť Mastodon, která využívá ke svému rozvoji náladu uživatelů Twitteru poté, co jej koupil Elon Musk, dále roste. Od října do listopadu 2022 vyskočil počet uživatelů z 300 tisíc na 2,5 milionu. 

Nejrychleji rostoucí YouTube a TikTok účet má MrBeast
Přes 37 milionů nových followerů získal v roce 2022 youtuber MrBeast. Byl tak nejrychleji rostoucím účtem světa. Druhé místo patří indickému labelu T-Series (+29 mil.), třetí je další indická společnost SET India (+26 mil.), čtvrté místo má dětský kanál Cocomelon (+25 mil.) a pátá je Kids Diana Show osmileté youtuberky Evy Diany Kidisyuk (+19,1 mil.).

Populární youtuber teď ovládl i TikTok. Získal tam během roku téměř 36 milionů nových followerů a je nejrychleji rostoucím tiktokerem světa. Druhé místo patří badbunny (+30,3 mil.), třetí je khaby.lame (+28,9 mil.), čtvrté místo má fotbalista neymarjr (+28 mil.) a pátý je japonský účet o jídle bayashi.tiktok (+25,5 mil.).

Meta zaplatí 16,5 miliardy za skandál s Cambridge Analytica
Společnost Meta Platforms (Facebook, Instagram, WhatsApp) souhlasí s úhradou 725 milionů dolarů a urovnání sporu z roku 2018. Tehdy vyšlo najevo, že britská firma Cambridge Analytica, pracující mj. pro Donalda Trumpa, získala přístup k údajům 87 milionů uživatelů sítě Facebook.