Z pohledu kameramana byl rok 2020 vyvedený

Podle našeho dvorního videotvůrce Martina Doležala byl rok 2020 rokem splněných snů všech kameramanů a střihačů. Jaké novinky na poli videotechniky přinesl? Právě o tom se Martin rozepsal.

S natáčením a střihem koketuji už více než 14 let a za tu dobu pozoruji, jak rychlým tempem jde tohle odvětví kupředu. Rok 2020 byl – co se týče techniky pro videotvorbu – opravdu plodný. Pojďme si shrnout, jaké vychytávky byly letos vydány. Produkty jsem seřadil podle velikosti rozlišení senzorů. Proč? Čtěte dál a dozvíte se!

Sony A7S III

Rok 2020 se už navždy zapsal jako ten rok, ve kterém společnost Sony konečně představila nejočekávanější bezzrcadlovku této dekády! Na Sony A7S III totiž celý svět netrpělivě čekal 5 let. A víte co? To čekání stálo pravdu za to! Tahle malá bezzrcadlovka má téměř vše, co v současné době může každý videomaker pro natáčení potřebovat. Výhody přístroje hezky shrnul ve své recenzi můj oblíbenec Gerald Undone:

Tip: Všechny vychytané funkce Sony A7S III jsme popsali v samostatném speciálním článku!

Sony FX6

Profesionální kameramani bezzrcadlovce Sony A7S III mohou vyčítat jen jednu jedinou věc: její malé rozměry. I pro ně ale našlo Sony v roce 2020 jednoznačnou odpověď v podobě A7S III na steroidech – jinak řečeno v podobě nové profesionální kamery Sony FX6. Ta v sobě ukrývá to nejlepší ze svého malého bratříčka, ale v profesionálním balení s funkčními tlačítky na samotném těle kamery. Její největší výhodou je vestavěný elektronický ND filtr a modulární tělo.

FX6 je horká novinka, Sony ji představilo 17. 11. 2020. Hodně mě baví, že konstrukce kamery odvádí teplo, což zabraňuje jejímu přehřátí.

Včera vyšel o kameře Sony FX6 skvělý článek na cined.com, doporučuji si přečíst.

Canon EOS C70

Canon letos v září přišel s konkurentem Sony FX6 – profesionální Super35 4K kamerou s označením Canon C70. Spolu s ním uvedl i možnost rozšíření pomocí optického členu, takže se vlastně jedná o hybridní kameru super35/fullframe.

Zdroj: nofilmschool.com

Canon EOS R5

Společnost Canon již od začátku roku teasovala novou generaci bezzracdlovky R5. Ta disponuje 45megapixelovým snímačem a schopností až 8K videa. Je to skvělý foťák, ale špatná kamera. I přesto si myslím, že to může být fajn přístroj pro fotografy, kteří příležitostně potřebují natočit i nějaké to video. Ale budou tedy muset být hodně rychlí, protože při natáčení do 8k rozlišení se přístroj do pár minut přehřeje…

Zdroj: nofilmschool.com

RED Komodo

RED, firma vyrábějící filmové kamery, si uvědomuje popularitu bezzrcadlovek, a jako svoji odpověď na trend malých levných zařízení uvedla na trh dlouho očekávanou 6K Super 35 malou kameru RED Komodo. Jejími přednostmi jsou možnost natáčet do oblíbeného raw R3D formátu, malé lehké tělo, možnost kombinovat tuto akční kameru s velkými kamerami od této společnosti (stejný charakter obrazu), ale především vlastnost globální závěrky – načítání všech pixelů ze senzoru najednou (nemá rolling shutter).

RED svoji kameru prezentuje jako akční kameru a doplněk ke svým velkým profesionálním filmovým kamerám. Já ale věřím, že spousta lidí si tento přístroj díky jeho nižší ceně pořídí právě jako svoji hlavní kameru.

Smutné je, že ač jsou tyto přístroje sebelepší, kvůli pandemii nemá pro spoustu kameramanů v tuto chvíli vůbec smysl je kupovat.

Blackmagic Ursa Mini 12K

Největší šok letos způsobila asi značka Blackmagic se svojí již třetí verzí kamery Blackmagic Ursa Mini, tentokrát s označením 12K. Ano správně, 12K. A ano správně, 12K rozlišení!

Hodně štěstí všem, kdo se budou snažit takové soubory stříhat na svých noteboocích.

Zdroj: 4Kshooters.com

Jednoznačná výhoda této kamery ale tkví v postprodukci – v možnosti ořezávat obraz mnohonásobně víckrát, než je to běžné u kamer s menším rozlišení. Hodit se to bude určitě při klíčování, tvorbě speciálních efektů a nebo třeba koncertech, kdy můžete nahradit více kamer pouze touto jednou kamerou.

Na rozlišení stejně nezáleží

Teď se dostávám k tomu, že jsem přístroje seřadil podle velikosti rozlišení senzorů. Je to logické a hodně videotvůrců se tento parametr zaměřuje. Jenže pravda je taková, že na rozlišení stejně nezáleží když si pouštíme videa z YouTube a na full HD monitorech… Tady se o tom píše víc a já nemůžu jinak, než souhlasit.

Zastávám názor, že při tvorbě videa je důležitější než technika myšlenka, nápad a odvaha přijít s něčím originálním – a to obzvlášť v téhle době, kdy se videotvůrce musí přizpůsobit novým okolnostem.

Blackmagic DaVinci 17

DaVinci je hodně zajímavá alternativa programu na postprodukci videa. Letos vyšel tento program ve verzi 17. V začátcích se používal především na barevnou postprodukci, ale v současné době se z něj stal all in one program na kompletní práci.

Zdroj: 4Kshooters.com

Nebál bych se ho doporučit všem, kdo potřebují profesionální nástroj na střih videa, barvení a dokonce i na práci se zvukem na té nejvyšší úrovni. Nejlepší je, že program je v základní verzi zadarmo! A jaké novinky obsahuje verze 17? Mrkněte na tento článek.

Apple Silicon M1

Apple nedávno představil svůj vlastní procesor s označením M1. Na rozdíl od ostatních počítačů, které mají procesor, RAM, grafickou kartu a SSD disk na základní desce oddělené, Apple vše spojil do jednoho procesoru. Tím snížil spotřebu zařízení, zamezil přehřívání a podstatně zrychlil výkon. Je to celkem revoluce!

Zdroj: 9to5mac.com

Nejlevnější z představených modelů MacBook Air nepotřebuje ke svému fungování žádný větrák a podle dosavadních testů se ani při zátěži nezahřívá. Přesto dosahuje skvělého výkonu i při střihu videa. Jsem opravdu hodně zvědavý, kam se tohle posune dál. Nejvíc mě na M1 zaujala zmínka o Neural Enginu a strojovému učení. Při práci s videem nebo třeba samotném exportu to zrychlení určitě poznáte.

LiDAR v iPhone 12 Pro

Tvoříte videa na sociální sítě na iPhonu? Tak to vás určitě u letošních iPhonů stejně jako mě nejvíce zaujal senzor LiDAR! Ten totiž pomocí laserů mapuje a zaznamenává okolí kolem sebe. Apple jej zatím prezentuje jako vychytávku pro rychlejší autofocus při focení/natáčení, já v tom ale vidím daleko větší potenciál.

Zdroj: cnet.com

LiDAR je hodně dobře popsán v tomto článku na cnet.com, kde je i ukázána revoluční budoucnost tohoto senzoru: 3D scan objektů, který může mít každý z nás ve své kapse. Umím si představit, že tuto funkci budeme všichni využívat pro tvorbu videí!

Martin Doležal

Kam dál? Přečtěte si 10 tipů, co by nemělo chybět dobrému videu na sociální sítě, nebo prozkoumejte další články se štítkem Video.