Instagram kopíruje BeReal, Facebook nás i přes zákaz špehuje a další socialnews

Aplikace Instagram a Facebook mohou sledovat vše, co děláte
Vývojář Felix Krause upozornil, že obě aplikace společnosti Meta obcházejí bezpečnostní opatření Applu v systému iOS. Ten umožňuje uživatelům zakázat sdílení dat s třetími stranami. Meta však využila vestavěné prohlížeče Instagramu a Facebooku, které se aktivují, když kliknete na externí odkaz. V každé stránce, kterou takto zobrazíte, se nachází sledovací kód Meta Pixel, který sbírá veškerá data, zejména pro marketingové účely.

YouTube Shorts začne přidávat vodoznaky do stažených videí
Obsah se má šířit, ale běda, pokud jej budete dávat i na jiné platformy. Pokud to přesto uděláte, YouTube Shorts si vezme credits pomocí přidaného vodoznaku. Ten se vloží, pokud video stáhnete. Podobnou funkci má TikTok již léta.

Reels jsou nejlépe fungující formát na Instagramu
Průměrná míra zapojení v Reels je podle studie Socialinsider 1,95 %. To je dvojnásobek oproti dalším typům příspěvků (Stories, fotky, carousely). Průměrný dosah je pak dokonce 20,59 %. Celou studii najdete zde.

Instagram engagement evolution
credit: Social Insider

Instagram testuje vlastní verzi BeReal
Funkce se jmenuje se IG Candid a funguje úplně stejně jako BeReal – v náhodný čas během dne vás vyzve k vytvoření a sdílení autentické fotky. Klon je teprve ve vývoji a jeho cílem je parazitovat na popularitě BeReal, jež je momentálně nejstahovanější aplikací v App Store.

TikTok testuje nový feed „V okolí“
V současné době najdete na TT záložky Sleduji a Pro tebe. K těm by měla přibýt i další možnost Nearby. Ta nabídne obsah z blízkého okolí, což může být zajímavé zejména pro lokální byznys, jako jsou restaurace apod. Už nyní 40 % mladých hledá, kde se najíst, spíš na TikToku než na Googlu.

BeReal používá denně 10 milionů lidí
Před rokem aktivně používalo appku deset tisíc uživatelů denně, během 12 měsíců jejich počet stoupl na deset milionů. Aplikace se profiluje jako anti-Instagram a chce nabízet pohled na realitu a běžný každodenní život. No filters, no followers.