Rekordní streamer na Twitchi, monetizace Shorts, upadající BeReal a další socialnews

Počet uživatelů BeReal strmě klesl
Od vrcholu popularity v říjnu 2022 padl počet uživatelů BeReal o 48 % (z 20 milionů denně aktivních uživatelů na 10,4 milionu). Poklesl také počet stažení appky z 12 milionů v září na 3 miliony v lednu 2023. BeReal se každopádně povedlo inspirovat velké hráče. TikTok na základě jeho popularity spustil Now, Instagram představil Candid Stories a Snapchat přidal možnost duální kamery.

credit: businessofapps.com

TikTok pro mladistvé jen na hodinu denně
Uživatelé mladší 18 let budou mít na TikToku nastavený časový limit na 1 hodinu denně. Opatření má mladým pomoci udržet svou činnost na sociální síti pod kontrolou. Po hodině je aplikace odhlásí a budou se muset znovu přihlásit svým heslem.

Twitter Blue už je v Česku
Twitter postavil svou slávu na krátkých, úderných textech a rychlých zprávách. Nyní si můžete zaplatit mj. za to, abyste měli na myšlenku více prostoru. Bude mít Twitter Blue úspěch? Podle zkušeností Čechů, kteří si jej už pořídili, získali během pár minut možnost psát dlouhé tweety a upravovat je. Modrá fajfka, o kterou jde mnoha uživatelům především, však zřejmě musí projít manuálním schválením a ani po několika dnech ji u profilů nevidíme.

YouTube umožní nahrát dabing v několika jazycích
Nová funkce dává tvůrcům možnost nahrát zvukovou stopu v různých jazycích. Nemusíte tak už spoléhat jen na titulky, ale pokud máte chuť, můžete k divákům promluvit přímo jejich jazykem. Na to, jak to celé funguje a jaké jsou výhody, se můžete podívat na videu s MrBeastem

Meta má vlastní ChatGPT. Je to LLaMA
Konverzační umělá inteligence GPT-3 potřebuje ke svému fungování obří cloud, díky čemuž není přístupná ve 100 % případů. Meta nyní přišla s vlastním řešením, které může teoreticky rozběhnout každý sám doma. Potřebovat ale bude pořádnou grafickou kartu Nvidia Tesla V100. LLaMA, jak se AI nazývá, je zatím dostupná individuálně převážně pro akademickou sféru.

Rekord Twitche: Kai Cenat má 300 tisíc subů
21letý americký streamer zahájil svůj „subathon“ 1. února, kdy začal streamovat 24 hodin denně. Po měsíci chatování, hraní her, dělání interview a také spánku před kamerou dosáhl na neuvěřitelnou hranici 300 tisíc předplatitelů.

Je za námi první měsíc monetizace Shorts
Od 1. února YouTube oficiálně vyplácí odměny tvůrcům za zhlédnutí jejich krátkých videí. Stačí, aby měl váš kanál alespoň 1000 odběratelů a vaše klasická videa nasbírala v posledních 365 dnech 4000 odsledovaných hodin nebo jste získali 10 mil. zhlédnutí na Shorts v posledních 90 dnech.

První čeští i zahraniční tvůrci se už podělili o statistiky a prozradili své výdělky. Vypadá to, že příjem se pohybuje průměrně v rozmezí 0,30-0,50 Kč za každých 1000 zhlédnutí. Je to určitě více než na TikToku, ale pořád to není žádný zázrak.